Őseink nyomában kerékpártúra II – Építési és Közelekedési Minisztérium / KTI Nonprofit Kft támogatott projekt KTI/SZ/431-1/2023

május 25, 2023by viniadmin

Őseink nyomában kerékpártúra II – Építési és Közelekedési Minisztérium / KTI Nonprofit Kft támogatott projekt KTI/SZ/431-1/2023

Berobbant a nyár, első hosszú túránk izzasztó, kalandos, határon túli élményekkel gazdagított minket. Igazi túrakerékpárosnak való programot állítottunk össze, amihez szép számban csatlakoztak is, hiszen ez a nem mindennapi teljesítmény sokakat vonzott.

Kihasználva, hogy az országhatártól nem messze a Partiumban elérhető közelségben fekszik Nagykároly tettünk ide egy látogatást, ahol főképpen magyar vonatkozású épületeit, szobrait kerestük fel.

Nyíregyházáról indulva, többszöri pihenőt tartva, hiszen a frissítés ilyen melegben indokolt volt, már a kora délutáni időben elértük a határt. Az időközben 35 főre duzzadt csapattal gördülékenyen ment a határátlépés. Innen már csak egy rövidebb táv volt hátra Nagykárolyig, ahol több mint bőséges ebédre adott lehetőséget a támogatott projekt.

Az elfogyasztott, ízletes ebéd után következett a kultúrporgram, helyi idegenvezetőnk Berkeszi Zsolt rendkívűl színes és izgalmas előadásmódja várakozáson felülinek bizonyult, meleg szívvel mutatta be nekünk e várost, mely szülővárosa is egyben. Elsőnek a legnagyobb nevezetességet a Károlyi kastélyt kerestük fel, ami impozáns megjelenésével és látványos tárlataival valóban lenyűgöző hatású volt. Meglátogattuk a kastélyparkot, ahol több szobor és emlékmű is magyar vonatkozású.

Ezt követően elkerékpároztunk, Rákóczi Ferenc szobrához, innen Ady Endre szoborához, majd a nemrégen átadott Kölcsey Ferenc szoborhoz, Petőfi Sándor szoborhoz, megkerestük Kafka Margit írónő szülőházát és még sorolhatnánk.

Hamar elrepült a délután, nem maradt hátra más mint búcsút inteni Nagykárolynak, ismét magyar honba lépve Bátorligetig gurultunk. Ekkorra már felül voltunk a 100km-en, így örömmel foglaltuk el szálláshelyünket. Itt aztán kezdetét vette a nap átbeszélése, hosszas beszélgetésbe bonyolódtak a csapatok múltjukat, jelenüket, jövőjüket illetően. Másnap reggel pihentebben vágtunk neki a hazaútnak, elmondhatjuk ismét jól döntöttünk, pazar hétvégénk volt, köszönjük a Építési és Közlekedési Minisztérium valamint a KTI Nonprofit Kft támogatását és koordinációját.

 

A projekt a Kerékpárral 7 határon át projekt keretében valósulhatott meg az Építési és Közelekedési Minisztérium / KTI Nonprofit Kft támogatásával ( projekt KTI/SZ/431-1/2023 )