MountainBike 2013

Tudtátok, hogy a kerékpár 2013-ban 200 éves? Nagy 2 kerekes kerek évforduló!

A kerékpár (vagy bicikli) egy emberi erővel hajtott kétkerekű jármű a 19. századi kifejlesztése után fokozatosan nyerte el a mai formáját. A „kerékpár” szó szinonimái: bicikli, bringa, bicaj, bicó, canga, kera, drótszamár.

Az első két kétkerekű (1813) Carl Friedrich Christian Ludwig Drais von Sauerbronn báró nevéhez fűződik. Drais bárónak ugyanis sokat kellett járja az erdőt, így föltalálta a Célérifere-t azzal, hogy egy szilárd vázhoz kerekeket erősített. Azt azonban ő is látta, hogy gépe merevségén változtatni kell, ezért egy függőleges tengely körül elforgatható első kerékkel szerelte fel, feltalálva ezzel a kormányozható kerékpárt. A korabeli utakon azonban ez nem volt túlságosan kényelmes.

Egy Ír állatorvos John Boyd Dunlop találta fel a belsős gumirendszert1888-ban, amit ma is használunk. Fia ugyanis új triciklijével állandóan "szétbarbárkodta" a kertben a füvet, ezért az apa azt szerette volna, ha valamivel le tudná tompítani a kereket.


A kerékpár evolúciója

Történelmi szempontból már hamarabb feltalálták a belsős rendszert, R.W. Thompson találmánya, a felfújható gumibelső. Bár szabadalmát már 1845-ben megkapta, még `47-ben sem volt elterjedve, és emiatt az ára is igen borsos volt.
A szabadalmi herce-hurcának az lett a vége, hogy egyikőjük sem kapta meg, így azóta bárki gyárthat belsős rendszert.

Az első valódi kerékpár megalkotójának a skót Kirkpatrick Macmillant tartják, bár ő nem fogta fel találmányának jelentőségét. Házára is ezt írták később: “Jobbat alkotott, mint amiről tudott.” Hobby Horse kerékpárjára ugyanis ingaszerű lábpedálokat szerelt, így már csak az egyensúlyozás művészetét kellett megtanulnia annak, aki ki akarta próbálni. A kovácsmester nem is kívánt hasznot húzni találmányából, nem terjesztette.

Hosszú évek alatt fejlődött ez a technika eszköz, amit ma világszerte több száz tömegeket vonzott magával. A kerékpárnak tehát sok feltalálója volt, így jogos, amit Lord Charles Beresford mondott 1896-ban, ekkor már 4 millióan kerékpároztak: Akárki találta fel a kerékpárt, megérdemli az emberiség köszönetét.

1867-ben alakult meg Liverpoolban az első kerékpárklub, ekkor rendezték az első kerékpárversenyt 2 kilométeres távon. Az angol James Moore 3 perc 50 mp alatt teljesítette, aranyérmét III. Napóleontól vehette át.


A kerékpár történetének részletesebb irományát ITT olvashatjátokA mai kerékpártípusok közül nagyon sokat a MountainBike-MTB kerékpárból adnak el világszerte.

Az első mountainbikeot, hegyikerékpárt az olasz Eduardo Bianchi találta fel 1912-ben.
Bianchi állítása szerint 1911-ben az olasz hadsereg megbízta őt, hogy készítsen egy biciklit az alpokbeli elit alakulatnak. Ezeket, a Bianchi által tervezett, nehéz terepen is helytálló kerékpárokat az első világháború alatt vetették be.Azonban az első mai MountinBike kerékpárt az 1970-es években fejlesztettek ki.

A MOUNTAIN BIKE TÖRTÉNETE

A modernkori sportok történetének egy legnagyobb sikere a mountain bike-é. A MTB kerékpár közel húsz év alatt vált a világ egyik legnépszerűbb sportjává. Az első Mountain bike modellt 1970-ben fejlesztették ki és nagyon gyorsan a kerékpárok királyává vált. Nagyon gyorsan sok alkategória is megjelent, ennek köszönhetően a Mountain Bike mára már egy külön kerékpár kategóriának számít. Az egész Kaliforniában kezdődött, ahol úgy negyven évvel ezelőtt kreatív egyetemisták egy kis csoportja úgy gondolta, hogy Rousseau: „Vissza a természetbe!” mondatának érvényt szereznek a mai világban. El is indultak a természetbe, de vittek magukkal kerékpárokat is. Húsz évvel később San Francisco mellett, a Velo Club Mountain Tamalpais kerekesei úgy érezték, hogy itt az idő, és megrendezték az első versenyüket a természet lágy ölén. 1976 és 1979 között, a hírhedt Golden Gate-híd mellett rendezték meg a Repack Downhill nevű versenyt. Ez a verseny egyre több és több nézőt és versenyzőt vonzott, s hamarosan a média is felfedezte a szörnyen nehéz terepen látványosan kerekező versenyzőket.

A siker a tévékameráknak köszönhetően nem váratott sokáig magára. Hamar megrendezték az első világbajnokságot. A második világbajnokságról pedig már a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség gondoskodott. 1996-ban, Atlantában már teljes jogú olimpiai sportágként mutatkozott be a mountain bike, amely azóta stabil része az ötkarikás programnak. A Mountainbike kerékpár nélkülözhetetlen eszköze lett a bringaversenyeknek, melynek olimpiai múltja relatíve rövid, hiszen eddig csak három olimpián szerepelt ez az új sportág.

 

Kötelező tartozékok Magyarországon

A KRESZ szerint a közúti forgalomban való részvételhez az alábbiak szükségesek:

  • Fehér fényű első lámpa
  • Vörös fényű hátsó lámpa
  • Vörös fényű hátsó prizma
  • Két, egymástól független fék
  • Csengő
  • Borostyán-sárga színű küllőprizma legalább az első keréken
  • Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között)

 

Vinnai Zsolt