Nyíregyházán a helyi kerékpárosok évek óta szerveznek házi versenyeket a várost körül ölelő erdőkben, zöld területeken. Valamilyen alkalomhoz csatolva kijelöltek egy kört, ahol senkit nem zavarnak a versenyzők és a maguk szórakoztatására olyan futamokat rendeznek, amik jó hangulatban, barátias légkörben telnek. Valami aprósággal díjazzák az elsőket, mikuláskor egy csokival, húsvét alkalmával egy tojással.

 

 

 

Farkas Attila ötletgazda, fő a vidámság ;)

 

 

Ezekből az egy-egy futamokból alakult ki a Tirpák Cross Sorozat Farkas Attila „tollából”. Az egyik cél, hogy innen a vadkeletről ne kelljen egész évben utazni messzire így a bringások versenyszituációban érezhetik magukat. Az időpontjainkat egyeztettük az országos SuperCross sorozattal, hogy ne legyenek átfedések. A versenysorozat célja: megtörni a téli alapozó időszak monotonitását, az unalmas görgőzések, konditermi edzések sivárságát, találkozni a versenytársakkal és egy jó kis terheléssel akár nyomon követni a felkészülés szintjét! További fontos cél még, hogy nevezési díj ne legyen. A versenyző érezze azt, hogy ő érte vannak a szervezők, nem ellenkezőleg. Kategóriát is csak hármat határoztak meg, hisz önnfentartóvá kell tenni a sorozatot.

 

Az első körben még tumultus a mesterséges akadályokon

 

A Tirpákok Simkó Gyula megfogalmazásában a „Békés megyéből Nyíregyházára telepített tótajkú népet, amellyel a Felvidékről és külföldről jövő szintén tótajkú telepesek egybeolvadtak közös néven tirpákoknak nevezik”. - Tirpákok! - ezt szokták mondani lekezelően a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberekre, ha meg akarják őket sérteni, mivel ez a szerencsétlen hangzású szó köztudomásúlag valami olyasmit jelent szerte az országban: "szabolcsi tahó". Ám a szabolcsi megyeszékhelyen és környékén e mivoltra illik büszkének lenni, hiszen a tirpákok felvidéki eredetű, szlovák gyökerű, igen dolgos földművelő emberek voltak, akik az elmúlt pár száz évben "hitből és homokból" építették föl Nyíregyházát.

 

Abszolút győztes Olexandr Zubenko

 

A futamokban az első 10 versenyző pontokat kap. A négy futamból leggyengébbet nem számolják bele az összetettbe. Majd amikor lemennek a futamok, akkor egy közös vacsorával egybekötött díjátadón ünnepeljük a versenyzőket és mindenkit, aki valamilyen formában részt vett a Tirpák Cross sorozatban.

 


Tóth Attila a lépcsőkön
 

Farkas Attila ötletgazda mellé állt még Balogh Zsolt, Dudás Csaba, Dovák Dávid és Vinnai Zsolt. Négyen vállaltak egy-egy futam megszervezését és lebonyolítását, természetesen közösen segítenek egymásnak mindenben.

 

Balogh Zsolt az első futam szervezője

 

Az első futamot Balogh Zsolt szervezte TC ViniBike Kupa néven. Nyíregyháza egykor sok ezer nézőt megélt salakmotor pályáján volt a futam. A hangos motorhangok már csak az emberek emlékezetében él, de kiszalagozva nagyon izgalmas pályát jelölt ki Zsolt a focipálya körül, lelátókon és a zöld övezetben. Nagy örömmel konstatáltuk mi szervezők, hogy a határ túloldaláról is eljöttek. Arad, Szatmárnémeti, Ungvár. Így nemzetközivé vált a sorozat. Mindenki megtette a magától telhető legjobbat, így lett a versenyen meleg babgulyás mindenkinek. Tombolanyeremények a budapesti  Speedway kerékpárbolt jóvoltából, jó zene, dobogó, érmek és sok-sok vidámság.

 

 

Balogh Zsolt beszámolója ITT

 

Kovács Karesz képei ITT

 

 

Minya Gergő videója

 

FaceBook oldalt ITT

 

Eredmények ITT