Requiem egy skateparkért

Miért hagyják Nyíregyházán tönkremenni a többmilliós skateparkot? Áll olvasónk levelében a kérdés, ami többek szemöldökmozgatási vektorát ugyanolyan irányba indítja. Irta Somló Samu Nyíregyháza
skatepark skatepark

Idén nem nyitott ki Nyíregyházán a gördeszkások, korisok, biciklisek és rolleresek számára épített park. A kerítések mögött kialakult társaság azonban nem hagyja annyiban az ügyet, petíciót is indítottak a skatepark megmentéséért, amit eleddig közel ezren írtak alá.

Íme olvasónk szerkesztőségünkbe eljuttatott levele:

A Nyíregyházán 6 éve épült extrém sportpálya rövid időn belül az ország egyik legjobb skateparkjává nőtte ki magát. Nagyon sokan több száz kilométerről is elutaztak egy-egy napra vagy hétvégére, hogy használhassák eme sportobjektumot. A nyíregyházi turisztikát mindenképpen pozitívan érintette a park működése. A helyi srácok között kialakult egy biciklis, gördeszkás, görkoris közösség, akik nap, mint nap jártak ide sportolni, gyakorolni és trükkjeikkel, vendégszeretetükkel emelték a város színvonalát. Most nem tudnak ide kigurulni, nem tudnak „sportvendégeket” fogadni.

Idén tavasszal a park nem nyitott meg minőségi okokra hivatkozva. Az eddigi üzemeltető nem kapta meg a bérleti jogot az önkormányzattól. Pénze a felújításra nincs, az önkormányzat pedig nem támogatja ezt a projektet. A bérlés megtiltását egy „szakértő” véleményével indokolták, mely szerint a pálya életveszélyes és jelenlegi állapotában méhtelepen a helye. Ez erős túlzás. Pár helyen a falemezek cseréje valóban esedékes, de miért kéne az egészet a kukába dobni emiatt? Többen próbálkoztak a sportolók közül bérléssel, üzemetetéssel. Utána jártak, de annyi tőkével egyetlen egy fiatal sem rendelkezik, amivel el lehetne indítani ezt a vállalkozást. Egyetlen megoldás, ha egy magánvállalkozó kibérli a parkot és felújítja.

Teljes festés, falemezek cseréje, lelátón lévő padok felújítása, de erre az önkormányzat nem ad pénzt. A téli takarófóliát levették az elemekről már márciusban. Az eső, a nap nem kíméli a faborítást. Ha nem nyit ki, legalább védenék annyival, hogy lefedve tartják. Egy korábbi nyíregyházi skateparkkal ugyanezt megtették már, nem szeretnénk hagyni, hogy a múlt megismételje önmagát – írja olvasónk.

A témával kapcsolatban megkerestük a Nyírsulit is.


Petíció: Mentsük meg a nyíregyházi skateparkot


Akár már idén nyáron megnyithat a park

Összeálltak a fiatalok, hogy megmentsék a nyíregyházi extrém parkot, de a Nyírsuli sem zárkózik el a felújítástól.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a nyíregyházi skatepark megmentéséért összefogtak a helyi fiatalok, akik petícióját már majdnem ezren írták alá. Kósa Árpád, a Nyírsuli Nonprofit Kft. frissen kinevezett ügyvezetője így nyilatkozott lapunknak: – A fenntartó elsődleges célja, hogy minél hamarabb – a fiatalok számára biztonságos módon – üzemeltesse az extrém pályát – mondta.

Az elmúlt években azonban az állagmegóvást nem sikerült megoldani, balesetveszélyes lett a létesítmény. A szakértői vizsgálat alapján 1,6 millió forintba kerül a felújítás, mellyel kapcsolatban az előzetes megállapodások már megszülettek, így kijelenthető, hogy jó eséllyel még az idén nyáron átadható lesz az extrém kikapcsolódást kedvelők számára a park – nyilatkozta az ügyvezető.

VIDEO


Forrás: szon.hu